Cabane in Muntii Iezer-Papusa

 

Dotarea turistica actuala a Muntilor Iezer, din punct de vedere al locurilor de adapost si cazare consta dintr-o cabana-hotel, o cabana si un refugiu

Cabana-hotel "Voina" (950 m alt.) este situata pe malul drept al Raului Targului, cca 500 m aval de confluenta vailor Cuca si Batrana, imediat la poalele muntelui Vacarea, la capatul unui drum local, partial modernizat, in lungime de 25 km de la Campulung.
Data in folosinta in anul 1972, cabana-hotel Voina este o constructie impunatoare, pe trei niveluri, din piatra si beton, cu o capacitate de cazare de 155 locuri, in camere cu 2 - 3 - 4 si 6 paturi, restaurant-bar, etc. (nu are telefon).
De aici pornesc 7 din cele 12 trasee marcate care strabat plaiurile Muntilor Iezer, precum si 3 drumuri forestiere (pe vaile Cuca, Batrana, si Larga), de interes pentru accesul si circulatia turistilor catre zonele inalte ale muntelui.

 

Cabana "Cuca" (1.175 m alt.) este situata intr-o frumoasa poiana, la confluenta vailor Lespezi si Tambura (de unde ia nastere Valea Cuca), la capatul unui drum forestier in lungime de 4,5 km de la Voina, la poalele Muntelui Gradisteanu, din masivul Papusa.
Data in folosinta in anul 1974, cabana este administrata de clubul turistic „Romania Pitoreasca" din Pitesti si are o capacitate de cazare de 58 de locuri de cazare, cin care 26 in doua camere cu cate 13 paturi fiecare, 2 locuri intr-o camera separata si 30 la priciuri. Cabana dispune de o sala de mese si o bucatarie dotata cu aragaz si vesela necesara puse la dispozitia turistilor si are cabanier permanent, fiind deschisa tot timpul anului.
De 5 ani incoace, cabanier este domnul Petrica Stancu, iar daca doriti sa vizitati cabana si imprejurimile si sa faceti o rezervare il puteti contacta la numarul de telefon: 0745.145.416.

 

Cabana "Batrana" (1.100 m alt.), data in folosinta in anul1981, nu mai exista in prezent. Locul unde se afla cabana este situat pe malul drept al Vaii Batrana la 500 m amonte de confluenta acesteia cu Valea Catunului, la poalele piciorului de munte Izeru Mare, la capatul drumulu forestier de pe Valea Batranei.

 

Refugiul alpin "Iezer" (2.140 m alt)este o constructie din piatra si metal, cu doua camere cu paturi suprapuse (cca 40 locuri), o mica sala la intrare, sobe de incalzit (insuficiente insa) si pregatit mancarea.
Dat in folosinta in 1974, prin reconstruirea din temelie a vechiului refugiu de pe malul lacului cu acelasi nume, refugiul actual se afla sub ingrijirea sectiei Salvamont - Campulung.
Situat intr-un punct central al zonei de altitudine din Muntii Iezer, refugiul prezinta o deosebita importanta pentru derularea in bune conditii a turismului montan si a schiului.

Stanele
Pe largile plaiuri ale Muntilor Iezer, la cca 1.600 - 1.700 m alt., drumetii pot afla adapost la numeroase stane, asezari pastorale de straveche traditie. In general aceste stane sunt situate la limita superioara a padurilor care imbraca zonele inferioare ale culmilor, totdeauna in apropierea unei surse de apa, fiind legate intre ele printr-o retea de poteci sau drumuri pastorale, care mai poarta si denumirea de "plaiuri" sau "sleuri" (de ex. Plaiul lui Patru sau Sleul Batranei). Toate stanele porta numele muntelui pe care sunt asezarte, de pilda: stana din Iezeru Mare, Stana din Groapele, Stana din Vacarea, Stana din Gradisteanu etc.